?> Historie

 

 

 

 

 

 

 VAKANTIE GEEN TRAININGEN

Historie

 

SVH-1         svhlogo oud        svhlogo pasfoto small

 

Een stukje geschiedenis van SVH!

De Haagse Voetbalvereniging S.V.H. werd op 22 juli 1929 opgericht door de gebroeders Pex, die een fietsenreparatie-werkplaatsje hadden aan de Oude Haagweg, ongeveer tegenover de vroegere bandenfabriek van Vredenstein. Zo ongeveer halverwege Den Haag en Loosduinen was de geboortegrond van de Sport Vereniging Halfweg.

Halfweg Den Haag en Loosduinen lag ook het eerste “speelveldje” aan de Oude Houtweg. De mouwen werden opgerold, de koeienvlaaien van het veldje geruimd, de bal (met veter) op de voet genomen en na afloop het zweet en vuil een beetje weggewassen met water uit de sloot.

Voetbalschoenen waren toen nog ongekende luxe, voor zover ze te vergelijken waren met het hedendaagse luxe voetbalschoeisel. Om over kleding maar niet te spreken. S.V.H. groeide snel naar wel vier elftallen van overwegend voetballers uit het arbeidersmilieu. De contributie van 10 cent per maand werd vaak in deeltjes betaald en zo was er in die tijd ook een “afbetalingsregeling” met de club voor wat betreft voetbalschoenen en kleding.

Het veldje kon zoveel geweld niet doorstaan en ontaardde al snel in een kale hobbelige vlakte, onderhoud kon men natuurlijk niet betalen. SVH ging dus op zoek naar een nieuw complex.

De terreinen van SVH

Het begon voor SVH dus allemaal in 1929 op de Houtweg, op de grens van Loosduinen en Den Haag, waar de oprichting plaatsvond. Daarna vertrok de club naar de Buurtweg (grens Den Haag/Wassenaar) en de Fruitweg om in 1959 te belanden aan de Erasmusweg (toen nog Wateringen op de grens van Den Haag). Daar werd een veld gehuurd van de ouwe boer Van Vliet.
In 1979 vertrok SVH voor drie jaar naar het oude complex van Oranje Blauw (op de grens van Den Haag en Rijswijk) en keerde toen in 1983 terug op de Erasmusweg, waar de Gemeente Den Haag, die het gebied inmiddels had geannexeerd, een nieuw sportcomplex had aangelegd.
De eerste steen voor het clubgebouw, dat het lieve sommetje van 800.000 gulden had gekost, werd destijds gelegd door wijlen wethouder Piet Vink, samen met het legendarische SVH-lid Nelis Stapel, die ook niet meer in leven is. In november 1995 kreeg de club te horen dat het complex verlaten moest worden in verband met de voorbereidingen voor de aanleg van het Wateringse Veld.
In december 2001 werd het clubhuis afgebroken en trok de club in bij KMD aan de Noordweg in Wateringen, dat inmiddels ook Haags grondgebied is. KMD vertrok en de officiële opening van het Multi Sportcomplex Wateringse Veld, waar ook korfbalclub HKV/Ons Eibernest en hockeyclub HCKZ een veld hebben, vond plaats op 15 mei 2004 door de wethouders Stolte en Hilhorst.

SVH 5, ongeslagen kampioen seizoen 1984-1985 met 19 overwinningen en 1 gelijk spel, 39 punten uit 20 en score 156-12.  Staand v.l.n.r. John Wagner, Mario Hitzert, Cees van Oosten, Kees Kamerbeek, Ton Hitzert, Kees Kormans, Wim Hitzert en Bep Schoenmaker (grensrechter). Zittend Jan Kuiper, Bob van Wijk, Piet van Wouw, Jaap Hitzert, Erik Kerkvliet en Koos Kleinee.

De voetbalvereniging S.V.H

SVH is nooit een grote club geweest, zes of zeven seniorenelftallen en eenzelfde aantal jeugdteams was zo ongeveer het maximum en de prestaties van het eerste elftal reikten niet verder dan de derde klasse.

SVH heeft “overleefd”, omdat er altijd weer mensen waren die hun mouwen opstroopten voor hun “cluppie”. Ondanks zwarte en witte perioden, ondanks zwarte en witte gebeurtenissen, de clubkleuren zwart-wit werden letterlijk en figuurlijk hoog gehouden en er werd hard gewerkt.

We denken bij SVH, zeker de oudere garde, nog wel eens terug aan de markante figuren die een vooraanstaande rol in de geschiedenis van SVH hebben gespeeld. De namen Pex, v.d.Berg, de Harder, Roodnat, Stapel, Vink, Hitzert etc. zijn nog niet vergeten of leven heden ten dage nog voort.

Generaties van families, die SVH als hun cluppie beschouwen en terecht !

Al met al, het cluppie bestaat nog steeds, heeft nog steeds zijn sociale functies en barst van de ambities.

Bron en toestemming http://www.svh-voetbal.nl/

 

                                      De SVH-kantine in WateringseveldVolgende thuis wedstrijd:

 SVH 1 - Wanica Star !

Wanneer:

Zondag 20 april

Hoe laat:

14:30 uur 

Waar:

Noordweg 74 2548 AC Den Haag

zondag 1

Buienradar

 Komende 2 uur